lørdag den 28. januar 2012

Opskrift: Hjemmelavede Snickers


Da jeg så opskriften på hjemmelavet Snickers hos How Sweet It is, vidste jeg med det samme, at dét måtte jeg prøve. Ikke fordi jeg/vi spiser voldsomt mange Snickers, men det så bare så lækkert og fuldstændig kaloriebefængt ud (omend kun en lille del stammer fra det forbudte smør), at det passede lige ind i en weekend uden de store planer, og hvor der godt måtte lidt gode sager på bordet. Jeg har tidligere lavet en Snickers kage, som også var rigtig god - så næste skridt måtte jo være selve Snickers baren.
Jeg havde stort set alt der skulle bruges i huset - det eneste problem var Fluff'en, som jeg ikke kunne finde nogen steder - men som du kan se her, så løste jeg det problem ved at lave det selv.

Det passer så heller ikke helt at jeg havde alt i huset - lys chokolade er nemlig ikke lige det jeg bruger mest af. Som i faktisk aldrig. Så der var kun hvid og to slags mørke chokoladeknapper fra Callebaut i skabet.
Men der var det bare om at være kreativ igen.
Jeg søgte lidt på nettet og fandt ud af, at en god lys chokolade godt må ligge i omegnen af 38% kakaoindhold, så jeg regnede lidt frem og tilbage (er jo inde i rytmen efter lignings-sessionen sidste weekend) og fandt ud af at 3/5 hvid chokolade 27% og 2/5 mørk chokolade 57,8% ville give en kakaoprocent på knap 40. Og det var vel ikke helt ved siden af.

Opskriften kan måske godt se lidt uoverskuelig ud - men den er ikke svær. Det tager lidt tid at lave de forskellige lag, men ellers tager det længst tid at lade lagene køle af og stivne inden det næste kommer på.
Jeg startede torsdag aften med chokoladebunden, lavede de næste to lag fredag eftermiddag og aften, og chokoladetoppen lørdag formiddag - lørdag middag var den klar til at gå ombord i (pt. har vi faktisk ikke spist særlig meget, men der skal også en god bøf, hjemmelavede pommes frites og hjemmelavet bearnaise sauce på bordet i aften, så appetitten må ikke spoleres).

Jeg advarer på forhånd om at den her portion giver en ret stor og solid Snickers bar. Faktisk kom den til at veje 1,9 kg. Så lav kun så stor en portion hvis du får gæster - eller hvis du bare gerne vil spise dig en mavepine til i fabelagtig Snickers.

Snickers:
ca. 1,9 kg

Chokoladebund:

250 g god lys chokolade (eller blanding af 150 g hvid 27% chokolade og 100 g mørk 57,8% chokolade)
½ dl jordnøddesmør

Smelt chokolade og jordnøddesmør ved lav varme i en tykbundet kasserolle, eller i mikroovn i intervaller af ca. 30 sekunder. Rør godt rundt og lad kun chokoladen lige smelte, så den ikke bliver for varm.
Hæld chokoladen i en bagepapirsbeklædt form - jeg brugte en firkantet metalform på ca. 20x26 cm beklædt med et stykke genbrugsbage"papir", som jeg holdt på plads med tøjklemmer. Brug af bagepapir gør det lettere at løfte det hele ud af formen, når den er færdig. (Måske vil en lidt større form være bedre, da stykkerne så bliver knap så tykke og lidt mere håndterbare - og knap så umulige at komme igennem når man spiser).
Lad chokoladen stivne helt, gerne på køl.

Nougatlag:

50 g smør (opskriften angiver usaltet, men det går fint med saltet)
2½ dl sukker
½ dl "evaporated" mælk (hvis ikke du kan finde det i et supermarked, så prøv en etnisk butik)
2½ dl Marshmallow Fluff (købt, eller hjemmelavet)
½ dl jordnøddesmør
2½ dl saltede jordnødder, grofthakkede
1 tsk vaniljeekstrakt

Smør smeltes i en gryde ved medium varme (her brugte jeg 6 ud af 9). Når smørret er smeltet, tilsættes sukker og evaporated mælk, og blandingen bringes i kog under omrøring og varmes igennem til sukkeret er smeltet, i ca. 5 minutter. Tilsæt Fluff, jordnøddesmør og vanilje, og rør rundt til Fluff og jordnøddesmør er smeltet og blandingen er jævn. Tag gryden af varmen og bland de hakkede jordnødder i.
Hæld blandingen over den afkølede chokoladebund, og lad nougaten stivne helt, gerne på køl.
(Jeg glemte at blande jordnødderne i inden jeg hældte nougaten i formen, så jeg hældte bare jordnødder oven på nougat og pressede dem lidt ned - derfor kan man se på billederne at nødderne ikke er blandet helt sammen med nougaten).

Karamellag:

400 g flødekarameller (uden chokolade og andre "fyld"ting - jeg brugte de "reneste" jeg kunne finde i Lidl, Kleine Kuh Sahne Toffee, som samtidig også var nogen af de billigste. Jeg erstattede dog ca. 75 g med mine hjemmelavede karameller med lakrids, chili og hindbær, da var begyndt at klistre så meget sammen at jeg ikke kunne skille dem ad)
½ dl piskefløde





Hæld karameller og fløde i en gryde og lad blandingen smelte ved lav-medium varme - rør rundt til blandingen er helt jævn (kan godt tage lidt tid afhængig af hvilke karameller man bruger, og hvor meget varme de skal have for at smelte).
Hæld blandingen over den afkølede nougat, og lad karamellen stivne helt, gerne på køl.


Chokoladetop:

250 g god lys chokolade (eller igen blanding af 150 g hvid 27% chokolade og 100 g mørk 57,8% chokolade)
½ dl jordnøddesmør

Smelt chokolade og jordnøddesmør ved lav varme i en tykbundet kasserolle, eller i mikroovn i intervaller af ca. 30 sekunder. Rør godt rundt og lad kun chokoladen lige smelte, så den ikke bliver for varm.
Hæld chokoladen over den afkølede karamel, og lad chokoladen stivne helt i køleskab, i mindst en time.

Når Snickers'en er helt afkølet og fast, kan den løftes op af fadet vha. bagepapiret, og skæres i den ønskede størrelse stykker (trim evt. kanterne først, da de ikke bliver så pæne - du smider dem selvfølgelig ikke ud, men spiser dem selv imens du skærer resten ud til servering).
Den bliver ret hurtigt blød og "gooey" ved stuetemperatur, så opbevar den i køleskab og spis den gerne direkte derfra - medmindre du godt kan lide noget der hænger meget i tænderne.


Konklusion:

Oh.My.God.
Noget med så højt et kalorieindhold (og nej, du får mig ikke til at regne på det) kan næsten ikke være dårligt, men det her, det er den rene himmel - og synd på samme tid.
Den smager bedre end en rigtig Snickers - til gengæld kan man heller ikke spise så meget af den.
Jeg forudser vi må på omgang i nabolaget, eller at den kommer nogle kolleger til gode.
For der kommer ikke noget godt ud af at vi spiser det hele selv.